Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η πόλη της ειρήνης


Έτσι αποκαλούν το Όσλο. Η πόλη και όλη η χώρα έχουν να βιώσουν πολεμικές αναταραχές εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια. Από αυτή την άποψη είναι πόλη της ειρήνης. Όχι όμως της ηρεμίας. Έχει μια αύρα πολύ δυναμική. Όλο και κάτι κινείται, κάτι παίζει. Πράγμα που δύσκολα το περιμένεις από μια πόλη τέτοιου γεωγραφικού πλάτους.

Κόσμος έξω ακόμα και Κυριακή πρωί, και Δευτέρα βράδυ. Όλο και κάτι να δεις, όλο και κάτι να κάνεις. Μουσεία, εκθέσεις, ένα πάρκο με αγάλματα και η εθνική πινακοθήκη με την `Κραυγή` του Munch – ώστε από δω είναι εμπνευσμένη η φατσούλα της μάσκας του Scream! Trendy κλαμπάκια για να βγεις αλλά και ένα hard rock cafe και κάμποσα ψαγμένα μέρη για ένα ποτό, όπου οι dj ήταν απλά ένα ακόμα αξιοθέατο! Τεράστια εμπορικά με απίστευτη αγορά αλλά και μικρά ζεστά μαγαζάκια πάνω σε πλακόστρωτους δρόμους.

Και πάνω από όλα ο κόσμος! Κατ` αρχήν μπορείς με δυσκολία να ξεχωρίσεις τους original – και όχι μετά από προσμίξεις – Νορβηγούς. Παρ` όλ` αυτά εύκολα βλέπεις ωραίους ανθρώπους στο δρόμο. Οι μετανάστες είναι απίστευτα πολλοί κι έτσι νιώθεις σαν στο σπίτι σου από όπου και να έρχεσαι! Αλλά δε μπορείς να μην αναρωτηθείς ποιός Ιρανός υπήκοος έχει μείνει στο Ιράν για να υπάρχει ακόμα κράτος!

Και παραθέτω την πρώτη εντύπωση από τους ανθρώπους της πόλης:

Παραλαμβάνουμε βαλίτσες στο αεροδρόμιο, και πάμε να αγοράσουμε εισιτήριο από μηχάνημα, για το τρένο που θα μας πάρει στην πόλη. Ενώ υποτίθεται ξέρουμε σουηδικά – τα νορβηγικά μοιάζουν με σουηδική διάλεκτο- παίρνουμε φοιτητικό εισιτήριο στη μισή τιμή αντί για το κανονικό. Πάμε στον εισπράκτορα με στυλ ` αχ εμείς τουρίστριες, δεν ξέρουμε νορβηγικά!`, του εξηγούμε στα αγγλικά, και μας λέει: `Πηγαίνετε τώρα με τα φοιτητικά εισητήρια και κάντε κάτι με αυτά τα χρήματα στην πόλη, από μένα` Ε; Ένας βόρειος με ζεστή διάθεση! Στην πορεία συναντήσαμε κι άλλους που ήθελαν να μας βοηθήσουν στην πορεία για το ξενοδοχείο – τους εμπνέαμε κι εμείς για να πούμε όλη την αλήθεια!- άλλους που ήθελαν να μας δώσουν τη θέση τους στο τραμ και άλλους που μας κουβάλησαν τη βαλίτσα ως το τρένο της επιστροφής!

Όμορφη πόλη, πόλη που σε κάνει να νιώθεις. Και που μόλις μπήκε στη λίστα `wanna be there again soon!`

Φιλική συμβουλή: Απολαύστε με Rigness! Η απόλυτη νορβηγική ξανθιά!

5 σχόλια:

Diasporos είπε...

...ναι αλλα ο πολεμος τους ο εσωτερικος που τρωει τα σωθικα με την αναζητηση του "γιατί", είναι μεγαλύτερος.

Dr.Skia είπε...

Φιλε Διασπορε, συγχωρεσε με αλλα σε χανω... Ποιο `γιατι` ?

Diasporos είπε...

Όσους νορβηγούς γνώρισα στο σχολείο (έμενα με 3 σουηδούς και νορβηγούς για 4 χρόνια) ελέγαν μου οτι έχουν τεράστια υπαρξιακά στις χώρες τους. Εσυζητούσαμεν συχνά οτι όσην ειρήνη έχει μιά χώρα, με ευμάρια τζιαι ευκαιρίες, τόσον δέρνουν το νούν τους οι νέοι τζιαι νιωθουν ευκολα δυστυχισμένοι τζιαι suicidal

Dr.Skia είπε...

Τον πολεμο τον εσωτερικο ετσι και αλλιως θα τον ειχαν με τετοιες συνθηκες που επιρκατουν σε αυτη τη χωρα. Εχουν ενα απανθρωπο καιρο και ενα συστημα που τους καθοδηγει καθιστωντας τους εν μερει αβουλους, και αυτοι ειτε δεν το χουν καταλαβει ειτε απλα δεν μπορουν να κανουν κατι να το αλλαξουν.Πιττωνουν καθε σκ για να καταληξουν στο κρεββατι με τον/την Χ τυχαιο ή μη συντροφο, μπας και ξεδωσουν. Ε δεν ειναι και ο ορισμος του ισορροπημενου ανθρωπου, οποτε εχουν μερικους λογους παραπανω για `εσωτερικες μαχες`...

akrat είπε...

οκ
θα την απολαύσουμε στον άλλο κόσμο..
εγώ πέρα από την ΑΘήνα δεν ξεμυτάω...
χαχα